A teáról A-tól Z-ig

A teáról A-tól Z-ig

Eheti blogbejegyzésünk kicsit eltér az eddigiektől, hiszen most nem egy konkrét teaféléről vagy termékről szeretnénk beszélni, hanem magáról a teáról. Mi a tea története, hogyan isszák világszerte és egyéb érdekességek, melyek minden tea kedvelőt érdekelhetnek.

A tea történetetea története

A teának igazán mókás története van. A messzi Kínából származik, és körülbelül Kr.e. 3 évszázadban „fedezték fel”. Miért is írtuk idézőjelbe? Az akkori kínai császár előírta azt, hogy mindenképpen fel kell forralni a vizet fogyasztás előtt, hogy ezzel elkerüljék a betegségeket és egyszer csak egy forrásban lévő vízbe bele hullott egyetlen egy darab tealevél, amelynek ínycsiklandozó illata fogyasztásra csábította az embereket.

Eleinte az elit fogyasztott teát, úgy vélekedtek róla, hogy késlelteti az öregedést (ami többnyire igaz is!) és egészségessé tesz, sőt aki teát ivott azt bölcsnek és tiszteletreméltónak tartották.

Egy legenda szerint olyan értékes dolog volt, hogy egy császár hadvezérének egy csésze teát adott győzelme után, ezzel mutatva ki mennyire hálás és mennyire megbecsüli őt.

Ezek után termeszteni kezdték, majd a 9. században Japánba is átkerült a tealevél egy sokat utazó buddhista szerzetes által. A 16. században holland és portugál kereskedők szállították Európába a teát, amely szépen lassan meghódította a világot és lassanként mindenki számára elérhetővé vált.

tea története 2

Ki hogy fogyasztja a nagyvilágban?

Van, aki tejjel van, aki tej nélkül van, aki cukorral van, aki semmivel. Mik is a szokások a világban a teázást tekintve?

Anglia

A britek évente körülbelül 6kg teát fogyasztanak. Reggel, délután és este is fogyasztanak teát, főként tejjel, cukorral, néha citrommal. Érdekesség, hogy csak 5.-ek a világ teafogyasztóinak ranglistáján.

tea tej

Marokkó

A 2. helyen áll.  Zöld és menta teát isznak a legtöbbször, és jó magasról öntik a teát, hogy hab képződjön a tetején.

Törökország

A 20. században lett a tea népszerű a törököknél, azonban így is az első helyen állnak. Ennek oka az, hogy sokkal drágább lett a kávé. Üvegcsészékben szokták felszolgálni, hogy jól látszódjon a tea gyönyörű színe.

török tea

Magyarország

Nálunk a teafogyasztás nem vált oly népszerűvé, mint sok másik országban. Megmaradt a hideg időjárásra, betegség esetében fogyasztjuk sok mézzel.

Egy-két érdekesség

tea fa

Íme egy teafa ültetvény.

  1. Eleinte a teát Európában nem tudták hogyan kell fogyasztani, volt aki kenyérre rakta és elrágcsálta.
  2. Felhasználták a teát az alkoholizmus elleni harcban, mind Angliában és Oroszországban is.
  3. Kínában él egy 2000 éves teafa. Szakértők szerint ez a világ legértékesebb teája.
  4. A víz után a második legnépszerűbb ital.
  5. Egy teafa 3-4 méterre is megnőhet.
Ki gondolta volna, hogy ilyen izgalmas dolgokat tudhatunk meg a teáról. Fogyasszák egészséggel!

 

 

 

  • Mentakoktél teakeverék

    5 / 5
    1950 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.