Forralt bor fűszerkeverék – a tökéletes forralt bor titka

forralt-bor-fuszerkeverek

Eheti blogbejegyzésünk témája a forralt bor fűszerkeverék. Közeledik a tél és a hűvös idővel együtt egyre kevésbé van kedvünk kimozdulni a meleg szobából. Begubózunk és átadjuk magunkat a”téli álomnak”. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a hideg is hordoz magával egy-két pozitív dolgot – nincs is jobb, mint egy jó könyvvel és egy pihe-puha takaróval leülni és egy teát szürcsölgetni vagy éppen megnézni egy jó filmet.

Gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk arról a lehetőségről, amit a tél nyújt nekünk, hogyha a szocializálódás kerül előtérbe, vagyis az ízletes forralt borról.

téli

Miért is jó a forralt bor?

A forralt bor egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon, mióta minden egyes karácsonyi vásárban lehet fogyasztani, egyre több ízben. Régen a megromlott, savanyú bort forralták és ízesítették mézzel és fűszerekkel, hogy még fogyasztható legyen. Ezt a hagyományt napjainkban is előszeretettel űzzük.

Egy jó minőségű vörösbor magában is jót tesz az egészségnek (napi egy pohár vörös bor fogyasztása még ajánlott is!), forralva és melegen pedig a nátha és megfázás ellen is igen hasznos gyógyír. A benne lévő fűszerek szintén nagyon pozitív hatással vannak a szervezetre, gondoljunk csak a fahéjra, amelyről már egy korábbi blogunkban részletes leírást adtunk vagy a szegfűszegre, amelynek szintén nagyon magas a baktériumölő hatása és rengeteg antioxidánst tartalmaz. Azonban óvatosan fogyasszuk, hiszen a hiedelmekkel szemben marad benne a forralás után alkohol. Akár 7-10%-os alkoholtartalma is lehet. Ha azt szeretnénk, hogy teljesen alkoholmentes legyen forralt borunk, akkor nagyon sokáig kell forralni.

Hogyan készítsünk tökéletes forralt bort a forralt bor fűszerkeverékkel?

Fűszerkeverékünk mindent tartalmaz, amely egy tökéletes forralt bor elkészítéséhez kell: szegfűszeg, fahéj, citrom és édesítő az alapja. Azonban mi maximalisták vagyunk, így belekevertünk némi zöld kardamommagot, szegfűborsot, csipkebogyót és koriandert, hogy igazán bombasztikus itóka kerüljön bögrétekbe.

A fűszerkeveréket, a borral együtt főzzük, ízlésünknek és kapacitásunknak megfelelő mennyiségben. Az arányokhoz támpontként a klasszikus forralt bor alapreceptje: 1 liter borhoz 8 deka cukor (mézzel is lehet helyettesíteni), 2 csapott evőkanál forraltból fűszerkeverék.

Fontos, hogy az ízesített bort csak főzd, és ne forrald, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de a szesztartalmat is elpárologtatod az italodból. Ne várd meg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vedd le a tűzhelyről. Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatsz fel. Próbáljátok ki a Lélekmelegítő mézkülönlegességünket is hozzá, remek párosítás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.